Acaibäret

Ett bär som jag förhållandevis nyligen stiftat bekantskap med är Acai, ett bär som bär på helt fantastiska egenskaper!

Vad är Acai?

Du kanske har hört om “mirakelbäret” en hel del i media? Det är du inte ensam om. Allt fler får upp ögonen för acaibäret, och inte undra på! Genom regelbundet intag av acai får du nämligen en rad positiva hälsoeffekter.

Acai kommer ursprungligen från regnskogarna i Amazonas, Sydamerika. Urbefolkningen har sedan hundratals konsumerat bäret dels för den goda smakens skull men också för dess förmåga att läka och reparera. Bäret har en stark, blå färg och påminner lite om blåbär till utseendet. Det var inte förren i slutet av 90-talet som bäret började exporteras i fryst form. Bäret blev snabbt populärt, till en början främst bland amerikanska surfare. Bäret spred sig sedan vidare till Brasilien och därefter Europa där det fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren.

Fördelar med Acai

  • Fiberrikt bär – acai hjäper magen i form.
  • Högt innehåll av antioxidanter – bäret innehåller hela sex gånger mer antioxidanter än blåbär!
  • C-vitaminrikt – ett bär innehåller lika mycket c-vitamin som tre (!!) apelsiner.
  • Låg fetthalt – positivt för hen som vill gå ner i vikt.
  • Lågt sockerinnehåll – det är ingen nyhet att socker påverkar hälsan negativt. Acai innehåller en låg halt av socker vilket är positivt för välmåendet.
  • Bra proteinkälla – acai fungerar fint som proteintillskott.

Användning av acai

Acai finns som pulver, jucie, energibars och kapslar vilket gör det till ett lättillängligt tillskott. Vanligast är att äta acai i pulverform. Du kan blanda ner acai i smoothie, gröt, kvarg, juice eller yoghurt. Den dagliga rekommenderade dosen är 1-2 tsk/dag, då tillgodoser du dig av acaiets alla fina hälsoeffekter. Du hittar acai i dess olika former på välsorterade hälsokostaffärer och fåtal apotek. Observera att priset för acai är hyffsat högt, detta beror på att bäret finns på begränsade platser i världen och fraktas långt till vårt avlånga land. Har du inte redan provat acai rekommenderar jag dig att slå slag i saken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *