Ingefära – naturens antibiotika

Vi går mot allt mörkare tid och det är snarare regel än undantag att dra på sig en och annan höstförkyldning under årets avslutande månader. En växt som har läkande effekt är den alldeles delikata ingefäran eller som vi på EgnaSteg brukar säga – naturens antibiotika.

 

Vad är ingefära?

Ingefära (Zingiber officinale) hör till släkten av blommande perennväxter med vita och ljust gula blommor. Det finns en hel del olika typer av ingefära och färgen på köttet varierar mellan vitt, rött och beige. Roten har en kryddig och något pikant smak som är karaktäriskt för just ingefära. Dessutom doftar den ljuvligt och tillför en härlig smak i matlagningen.

 

Varför ingefära?

Förutom den självklara anledningen att ingefära är fantastiskt gott så finns en hel rad positiva hälsoeffekter.

Fettförbränning

Ingefära gör att vi känner oss varma och får en något förhöjd kroppstemperatur. Detta kan vara ett tecken på att ämnesomsättningen ökar. Dock finns ingen forskning som stödjer detta.

Förkylding

Ett gammalt husmorsknep är att använda ingefära för att förebygga förkyldningar. Heta kryddor stimulerar salivavsöndringen och dämpar hosta och halsont.

Hjärt- och kärlsjukdom

Forskning visar att ingefära fungerar kolestrolsänkande och minstar uppkomsten av åderförkalkning vilket gör att risken för blodpropp minsar. Fem gram torkad ingefära (ca 2 tsk) tillsammans med en fetrik måltid gör att blodets proppupplösande förmåga förbättras.

Matsmältningsbesvär

I ingefära finns ämnen som innehåller kramplösande egenskaper. Vid gaser eller magknip är det därför en god idé att inta ingefära om du upplever sådana besvär.

Cancer

I ingefära finns flertalet ämnen som enligt undersökningar verkar ha en dämpande verkan på uppkomst och tillväxt av tumörer. Det finns ännu enbart vaga studier på detta.

Illamående

Roten kan dämpa illamående. Allra bäst dämpar ingefära graviditetsillamående. I en placeboundersökning visade 4 av 6 studier effekt. Ingefära kan också lindra åksjuka och allmäntillståndet efter operation. Upplevever du besvär kan du inta ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *