Hjärnans belöningssystem

Att kunna njuta av livet och vad som finns omkring oss får oss inte bara att må bättre men är också livsavgörande. Hjärnan har ett slags belöningssystem som ser till att vi njuter av sådant som är nödvändigt för att du som individ ska överleva. Vad du än njuter av så ser belöningssystemet till att du fortsätter att njuta av det även i framtiden genom nervtrådar och minnen som lagras i hjärnebarken.

Dopamin är ett hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem som får oss att njuta och må bra. Dopaminet ökar i sin tur vid njutning, vare sig det gäller socker, tobak, droger, spel eller träning då kroppen blir beroende av dopaminnivån och vill ha mer. Nya forskningar visa att det alltså inte tobaken eller drogerna i sig som gör dig beroende utan det är dopaminet vi vill åt men vi kopplar inte detta samman utan ser endast vad det är som får oss att vilja åt det.

Hur triggas dopamin?

Det som utlöser dopaminutsöndringen är oftast ett sinnesintryck. Det kan vara lukten av din favorit blomma, en kram eller en bit choklad men det kan också vara en uppdatering på Facebook, en free spins runda, en ny tröja eller en drog. Oberoende på vad det är som får dig att må bra är det i grunden samma signaler som utsöndras till hjärnan och utvärderas utifrån deras betydelse för överlevnad. Dopamin förekommer i en rad viktiga system som bland annat reglerar motorik, vakenhet, glädje, entusiasm och koncentration det är dock väldigt viktigt att kunna känna av själv när du får ett lyckorus och känner dig lugn och glad och när det har gått för långt att du känner dig deprimerad utan. Upptäckten av dopamin som en signalsubstans gjordes av den svenska Nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Vad händer i hjärnan när vi spelar, eller när vi gör något vi tycker om? När man spelar på casinon i mobilen till exempel får man en liten kick varje gång man vinner vilket självklart är roligt. Hjärnan uppfattar detta och utsöndrar dopamin -glädjesubstans som får oss att må bra. Sitter vi och spelar en stund utsöndras ett flertal dopaminkickar allt eftersom man vinner. Spenderar du kvällen med massa god mat och efterrätt ges exakt samma effekt. Dopamin samarbetar med andra hormoner som endorfiner, grelin och kortisol. Dopamin ökar lusten, endorfinet får dig att må bra och grelin skapar att ökat sug och gör dig hungrig. När du till exempel äter något gott utsöndras ämnet och gör att kroppen uppfattar detta som lustfyllt vilket leder till att du vill ha det igen och du anstränger dig för att få uppleva denna lustfyllda känslan.

Har man en brist på dopamin blir man istället trött och man kan lätt bli deprimerad. Vad som en gång intresserade dig orkar du inte längre med och det kan även gå så långt att det leder till sjukdomar som ADHD, RLS eller parkinsons.

Har det gått för långt och man känner att man inte längre kan vara glad eller sig själv utan det där extra dopaminet som du får har det lett till ett beroende. Det innebär också att man förstört hjärnans egna produktion av dopaminet. För att hitta tillbaka till dig själv igen visar vissa forskare som bland annat Dr Henry Emmons att yoga och meditation ökar kroppens dopamin vilket gör att man hittar en annan väg. Det handlar även mycket om andning, medvetenhet, kroppskännedom och visualisering.

iStock_000014995466Small-e1319410737728

Vill du läsa mer om forskning kring dopamin kan du klicka dig in här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *