chiafrö

Det nyttiga Chiafröet

 

Det har blivit riktigt populärt att prata om “superfood”, vilket på svenska innebär riktigt nyttig mat som innehåller en stor procent av mineraler och vitaminer. Det lilla alldagliga fröet som heter Chia har blivit omåttligt populärt och finns nu att köpa i många av de stora livsmedelskedjorna i Sverige.

Vad finns i det pyttelilla fröet?

växt chiafrö kapslarDet finns faktiskt inte så väldans mycket vitaminer i detta minifrö, men däremot är de proppfulla av nyttiga mineraler. Dessa frö är även helt glutenfria och innehåller inte heller laktos. Det finns även mycket av den nyttiga fettsyran Omega-3 och sägs motverka depressioner och inflammationer.

De är fulla av proteiner, nästan lika mycket som i nötkött, vilket gör det lilla fröet en bra källa till vegetabiliskt protein. När det lilla fröet blir blött, bildas en typ av gelé runt fröet. Detta gör att det blir extra mättande att äta något med chiafrö.

Dessutom är dessa frön proppfulla med de små goda antioxidanterna. Dessa skyddar cellerna i din kropp från fria radikaler, som kan orsaka sjukdomar.

Laga mat med Chiafrö

Det finns många varianter på hur du på bästa sätt ska få i dig det lilla nyttiga fröet. För dig Smoothie med chiadrycksom älskar att blanda ihop en god och nyttig smoothie till frukost, är Chiafrö ett bra tillskott. Mixa lite frysta eller färska bär eller frukt, blanda med lite yoghurt och mjölk, lägg sedan till 2 matskeder Chia och mixa. På bara några minuter har du fixat en extra god och nyttig dryck!

Varför inte laga en god och enkel omelett till mellanmål. Gå efter ett helt vanligt grundrecept för omelett. Blanda i lite chiafrö i smeten för att boosta lunchen. Ta sedan vad du har hemma och servera till, varför inte en skivad tomat och kanske lite nyttiga färska små späda spenatblad. Supergott och går dessutom otroligt snabbt att fixar för dig som är mycket i farten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *